Babské rady na záchvat žlu?níku
19. prosinec 2015 Roman Beneš komentáře (0) 563 objevnĂ˝ch slovŽlu?níkový záchvat je, jak už víte z d?ív?jšího ?lánku, vyvolán hlavn? nezdravou stravou. Pokud jíte tu?ná a mastná jídla, pak si na problém se žlu?níkem hodn? zad?láváte. Když už vás postihne ona nep?íjemná, intenzivní a dlouhotrvající bolest u žeber a zad, je ur?it? dobré vyhledat léka?e. Na drobné žlu?níkové záchvaty i jako preventivní opat?ení v??i nim však mohou sloužit následující babské rady.
Žlu?níkový záchvat je, jak už víte z d?ív?jšího ?lánku, vyvolán hlavn? nezdravou stravou. Pokud jíte tu?ná a mastná jídla, pak si na problém se žlu?níkem hodn? zad?láváte. Když už vás postihne ona nep?íjemná, intenzivní a dlouhotrvající bolest u žeber a zad, je ur?it? dobré vyhledat léka?e. Na drobné žlu?níkové záchvaty i jako preventivní opat?ení v??i nim však mohou sloužit následující babské rady.
Domácí ?aje
Mátový ?aj s medu?kou
P?i p?íprav? nápoje smíchejte dohromady cca 30g máty a medu?kových list?. Do sm?si se p?idávají také koriandr, drcený kmín, kv?ty prvosenky a ko?eny and?liky léka?ské. Vše promíchejte a p?elijte horkou, ne však zcela vroucí vodou. Nechte po dobu asi 10 minut vylouhovat, následn? sce?te a nalijte do hrní?ku. Denn? sta?í vypít jen jeden klasický ?ajový šálek.
Mátový ?aj
Na žlu?níkový záchvat pomáhá i oby?ejný silný mátový ?aj. Na 1 litr nápoje si p?ipravte ?ajovou lžíci mátových list?. Ty pak zalijte vroucí vodou a nechte op?t 10 minut vylouhovat, než bude nápoj p?ipravený ke konzumaci. Mátový ?aj si m?žete dop?át i vícekrát za den.
He?mánkový ?aj s citronem
Zhruba jednu polévkovou lžíci sušeného he?mánku zalijte do šálku horké vody. Nechte 5 – 10 minut vylouhovat, poté sce?te a p?idejte pár kapek ?erstv? vyma?kané š?ávy z citronu.
Krom? t?chto recept? na žlu?ník pomáhají i jiné varianty – kup?íkladu ?aj z ?ekanky.
Š?áva z ovoce a zeleniny
Výborným a zárove? i celkem lahodným receptem a babskou radou na žlu?ník je š?áva, kterou si p?ipravíte z ?edkvi?ky, jablka a raj?at.
Všechny ingredience dávejte zhruba ve stejném pom?ru. Vyma?kejte a vylisujte z nich š?ávy, ty pak smíchejte dohromady do jednoho šálku a vypijte. Pokud chcete nápoji dodat výrazn?jší aroma, aby vám chutnal, doporu?uji p?idat pár kapek citronové š?ávy.
Speciální láze?
Starým babský receptem na zklidn?ní žlu?níku je láze? z odvaru z ovesné slámy. Tu nechte pova?it zhruba 20 minut ve vod?. Vzniklý odvar sve?te a nechte vychladit na teplotu kolem 30 stup?? Celsia. Pak jej nalijte do vany ?i lavoru a pono?te se do n?j. V lázni vytrvejte minimáln? ?tvrt hodiny.
Jak jsem uvedl už v jednom z minulých ?lánk?, na žlu?ník pomáhají také klid a vyhýbání se stresu. To je však spíše preventivním opat?ením. Jako prevence se dají použít také známé švédské kapky, jejichž recept rovn?ž najdete na našem webu.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
2.12 hvězdiček / Hodnoceno: 16x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!