Co pomáhá na žlučníkový záchvat? Příčiny a prevence
10. leden 2014 Roman Beneš komentáře (0) 935 objevných slovProblémy se žlučníkem má během svého života značné procento populace. Tento orgán, který se nachází v těsné blízkosti jater, přispívá k trávení potravy. Právě špatné stravovací návyky přitom mohou zapříčinit stav, který se nazývá žlučníkový záchvat. Jaké jsou příčiny potíží se žlučníkem a co pomáhá na žlučníkový záchvat, to je předmětem následujícího článku.
Problémy se žlučníkem má během svého života značné procento populace. Tento orgán, který se nachází v těsné blízkosti jater, přispívá k trávení potravy. Právě špatné stravovací návyky přitom mohou zapříčinit stav, který se nazývá žlučníkový záchvat. Jaké jsou příčiny potíží se žlučníkem a co pomáhá na žlučníkový záchvat, to je předmětem následujícího článku.
Příčiny žlučníkového záchvatu
Žlučníkový záchvat je vyvolán zejména špatnou stravou. U každého z nás jej přitom může zapříčinit zcela jiná potravina.
K nejčastějším potravinám, které mohou stát za žlučníkovým záchvatem, patří:
- Smažené pokrmy – jídla připravovaná na oleji jsou nejčastějším spouštěčem žlučníkového záchvatu. Typicky může problém nastat ve chvíli, kdy již váš žlučník není zcela v pořádku a vy zkonzumujete například smažený řízek nebo smažený sýr.
- Tučná jídla – žlučník pomáhá k trávení tuků. Jejich zvýšené množství však může vyvolat potíže. Za záchvatem tak mohou stát například zkonzumované uzeniny, mléko s vysokým obsahem tuku, smetana, tučné sýry a samozřejmě i tlusté maso.
- Rajčata – překvapivě mohou vyvolávat žlučníkový záchvat i rajčata, a to zejména tehdy, sníte-li je celé, tedy včetně jadérek, která jsou v nich obsažena.
- Kakao a čokoláda – i kakaové a čokoládové výrobky mohou být příčinou žlučníkového záchvatu, a to nejen v „čisté“ formě, ale i například v podobě kakaových a čokoládových sušenek apod.
- Kořeněná jídla – obecně jsou na problémy se žlučníkem nevhodná kořeněná jídla a potraviny, které mají dráždivé účinky. Kromě pepře, chilli a další ostrých potravin ke žlučníkovému záchvatu může dopomoci také například cibule nebo česnek. Proto je třeba být při konzumaci těchto potravin a pokrmů, které je obsahují ve zvýšeném množství, opatrný.
- Ovoce s jadérky – potíže se žlučníkem může zapříčinit dokonce i ovoce, hlavně to, které obsahuje drobná jadérka. Zpravidla se jedná o lesní ovoce typu ostružiny či maliny.
Prevence
K minimalizování rizika vzniku žlučníkového záchvatu je vhodné dodržovat preventivní opatření.
Jedná se zejména o tato:
- Dostatečný přísun tekutin – je důležité dodržovat pravidelný pitný režim, tedy denně vypít minimálně dva litry vody. Zároveň byste se měli vyhnout zvýšené konzumaci alkoholu.
- Dieta – při prvních příznacích problémů se žlučníkem je dobré upravit jídelníček. Vyhněte se potravinám, které mohou žlučníkový záchvat způsobit. Rozhodně je dobré odstranit ze stravy pokrmy, které mají vysoký obsah tuhu, naopak se doporučuje do jídelníčku zařadit jídla, která jsou bohatá na vlákninu.
- Dostatek pohybu – nadváha tělu neprospívá v mnoha ohledech. Jedním z preventivních opatření, jak se vyhnout žlučníkovému záchvatu, je pravidelný pohyb a cvičení.
- Přísun vitamínů – zejména pomáhá zvýšený přísun vitamínu C. Ten může přispět ke snížení rizika tvorby žlučových kamenů.
Jak se projevuje žlučníkový záchvat
V prvních fázích se potíže se žlučníkem projevují zejména pocitem plnosti. Dochází k nadmutí břicha.
Můžete také pociťovat bolest pod žebry, která nezřídka kdy prostupuje až do oblasti zad.
Někdy se také cítíte tak, že budete každou chvíli zvracet. Potraviny totiž nejsou zpracovávány.
První pomoc
Na akutní žlučníkový záchvat může pomocí trik, kdy na místo pod žebra umístíte mokrý ručník, který předtím namočíte do studené vody. Tato pomoc je však nedostatečná. Pokud je potíž silnějšího rázu, případně se žlučníkový záchvat dostavuje opakovaně, je zcela nezbytné navštívit lékaře.
Poté, co odezní potíže se žlučníkem, je dobré dodržovat dietu. Několik dní byste měli ideálně konzumovat pouze suché pečivo, jako nápoj pak hořký čaj. Důsledně dodržujte pravidelnost stravy a vyhněte se příliš tučným jídlům.
Při opakovaných záchvatech žlučníku roste pravděpodobnost, že bude nutné provést operativní zákrok, kdy dojde k jeho odstranění. Operace není extrémně složitá, člověku se přitom rychle uleví.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!