Co pomáhá na žlu?níkový záchvat? P?í?iny a prevence
10. leden 2014 Roman Beneš komentáře (0) 935 objevnĂ˝ch slovProblémy se žlu?níkem má b?hem svého života zna?né procento populace. Tento orgán, který se nachází v t?sné blízkosti jater, p?ispívá k trávení potravy. Práv? špatné stravovací návyky p?itom mohou zap?í?init stav, který se nazývá žlu?níkový záchvat. Jaké jsou p?í?iny potíží se žlu?níkem a co pomáhá na žlu?níkový záchvat, to je p?edm?tem následujícího ?lánku.
Problémy se žlu?níkem má b?hem svého života zna?né procento populace. Tento orgán, který se nachází v t?sné blízkosti jater, p?ispívá k trávení potravy. Práv? špatné stravovací návyky p?itom mohou zap?í?init stav, který se nazývá žlu?níkový záchvat. Jaké jsou p?í?iny potíží se žlu?níkem a co pomáhá na žlu?níkový záchvat, to je p?edm?tem následujícího ?lánku.
P?í?iny žlu?níkového záchvatu
Žlu?níkový záchvat je vyvolán zejména špatnou stravou. U každého z nás jej p?itom m?že zap?í?init zcela jiná potravina.
K nej?ast?jším potravinám, které mohou stát za žlu?níkovým záchvatem, pat?í:
- Smažené pokrmy – jídla p?ipravovaná na oleji jsou nej?ast?jším spoušt??em žlu?níkového záchvatu. Typicky m?že problém nastat ve chvíli, kdy již váš žlu?ník není zcela v po?ádku a vy zkonzumujete nap?íklad smažený ?ízek nebo smažený sýr.
- Tu?ná jídla – žlu?ník pomáhá k trávení tuk?. Jejich zvýšené množství však m?že vyvolat potíže. Za záchvatem tak mohou stát nap?íklad zkonzumované uzeniny, mléko s vysokým obsahem tuku, smetana, tu?né sýry a samoz?ejm? i tlusté maso.
- Raj?ata – p?ekvapiv? mohou vyvolávat žlu?níkový záchvat i raj?ata, a to zejména tehdy, sníte-li je celé, tedy v?etn? jadérek, která jsou v nich obsažena.
- Kakao a ?okoláda – i kakaové a ?okoládové výrobky mohou být p?í?inou žlu?níkového záchvatu, a to nejen v „?isté“ form?, ale i nap?íklad v podob? kakaových a ?okoládových sušenek apod.
- Ko?en?ná jídla – obecn? jsou na problémy se žlu?níkem nevhodná ko?en?ná jídla a potraviny, které mají dráždivé ú?inky. Krom? pep?e, chilli a další ostrých potravin ke žlu?níkovému záchvatu m?že dopomoci také nap?íklad cibule nebo ?esnek. Proto je t?eba být p?i konzumaci t?chto potravin a pokrm?, které je obsahují ve zvýšeném množství, opatrný.
- Ovoce s jadérky – potíže se žlu?níkem m?že zap?í?init dokonce i ovoce, hlavn? to, které obsahuje drobná jadérka. Zpravidla se jedná o lesní ovoce typu ostružiny ?i maliny.
Prevence
K minimalizování rizika vzniku žlu?níkového záchvatu je vhodné dodržovat preventivní opat?ení.
Jedná se zejména o tato:
- Dostate?ný p?ísun tekutin – je d?ležité dodržovat pravidelný pitný režim, tedy denn? vypít minimáln? dva litry vody. Zárove? byste se m?li vyhnout zvýšené konzumaci alkoholu.
- Dieta – p?i prvních p?íznacích problém? se žlu?níkem je dobré upravit jídelní?ek. Vyhn?te se potravinám, které mohou žlu?níkový záchvat zp?sobit. Rozhodn? je dobré odstranit ze stravy pokrmy, které mají vysoký obsah tuhu, naopak se doporu?uje do jídelní?ku za?adit jídla, která jsou bohatá na vlákninu.
- Dostatek pohybu – nadváha t?lu neprospívá v mnoha ohledech. Jedním z preventivních opat?ení, jak se vyhnout žlu?níkovému záchvatu, je pravidelný pohyb a cvi?ení.
- P?ísun vitamín? – zejména pomáhá zvýšený p?ísun vitamínu C. Ten m?že p?isp?t ke snížení rizika tvorby žlu?ových kamen?.
Jak se projevuje žlu?níkový záchvat
V prvních fázích se potíže se žlu?níkem projevují zejména pocitem plnosti. Dochází k nadmutí b?icha.
M?žete také poci?ovat bolest pod žebry, která nez?ídka kdy prostupuje až do oblasti zad.
N?kdy se také cítíte tak, že budete každou chvíli zvracet. Potraviny totiž nejsou zpracovávány.
První pomoc
Na akutní žlu?níkový záchvat m?že pomocí trik, kdy na místo pod žebra umístíte mokrý ru?ník, který p?edtím namo?íte do studené vody. Tato pomoc je však nedostate?ná. Pokud je potíž siln?jšího rázu, p?ípadn? se žlu?níkový záchvat dostavuje opakovan?, je zcela nezbytné navštívit léka?e.
Poté, co odezní potíže se žlu?níkem, je dobré dodržovat dietu. N?kolik dní byste m?li ideáln? konzumovat pouze suché pe?ivo, jako nápoj pak ho?ký ?aj. D?sledn? dodržujte pravidelnost stravy a vyhn?te se p?íliš tu?ným jídl?m.
P?i opakovaných záchvatech žlu?níku roste pravd?podobnost, že bude nutné provést operativní zákrok, kdy dojde k jeho odstran?ní. Operace není extrémn? složitá, ?lov?ku se p?itom rychle uleví.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
4.33 hvězdiček / Hodnoceno: 9x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!