Jak lé?it potravinou alergii? Nej?ast?jší potravinové alergeny
3. duben 2015 Roman Beneš komentáře (0) 636 objevnĂ˝ch slovV jednom z minulých ?lánk? jsme si popsali, jak se projevuje celiakie a jakým zp?sobe se dá lé?it, p?ípadn? co musí ?lov?k ud?lat, aby jej nemoc neohrožovala. Celiakie však zdaleka není jediným p?ípadem takzvané potravinové alergie. Lidé jsou alergi?tí i na ?adu dalších potravin.
V jednom z minulých ?lánk? jsme si popsali, jak se projevuje celiakie a jakým zp?sobe se dá lé?it, p?ípadn? co musí ?lov?k ud?lat, aby jej nemoc neohrožovala. Celiakie však zdaleka není jediným p?ípadem takzvané potravinové alergie. Lidé jsou alergi?tí i na ?adu dalších potravin.
- Co je potravinová alergie
- P?íznaky
- Jak lé?it potravinovou alergii
- Nej?ast?jší potravinové alergeny
- Prevence
Co je potravinová alergie?
Potravinovou alergii lze obecn? ozna?it jako nep?im??enou reakci organismu ?lov?ka, respektive jeho imunitního systému. Pokud trpíte nesnášenlivostí k n?které z potravin, vaše t?lo ji není schopno b?žn? zpracovávat, nebo? mu chybí k tomu d?ležitý enzym ?i jiná látka.
P?íznaky
Alergie na potraviny má celou ?adu p?íznak?, od viditelných až po „skryté“, které na první pohled nemusíte p?ímo s alergií spojovat.
Hlavní p?íznaky:
- Kožní potíže– otoky, ekzémy, kop?ivka
- Dýchací potíže – rýma, zán?t pr?dušek
- Zažívací potíže – pr?jem, bolest b?icha, zvracení, nadýmání, nechutenství
V ojedin?lých p?ípadech se u potravinové alergie objevuje také anafylaktický šok. Pak musí p?ijít rychlá léka?ská pomoc, jinak dochází k ohrožení života.
Jak lé?it potravinovou alergii?
Potravinová alergie vás zpravidla provází již od d?tství. Jen u málokdy se objevuje v dosp?losti. V zásad? pro všechny alergie tohoto typu platí, že jedinou ú?innou lé?bou je vyhýbat se potravinám, na které jste alergi?tí.
Jednoduchá rada, mnohdy ovšem velmi obtížn? proveditelná. Dieta, kdy se po celý život máte vyhýbat nap?íklad potravinám, jež obsahují lepek, m?že zna?n? ztížit váš život a také p?id?lat starosti ohledn? jídelní?ku. Je t?eba si na to zkrátka zvyknout.
Pokud vyvolá alergická reakce na potraviny anafylaktický šok, je nutná léka?ská pomoc. Léka?i v tomto p?ípad? obvykle použijí antihistaminika, p?ípadn? také aplikují adrenalinové injekce.
Nej?ast?jší potravinové alergeny
- Pšenice – V souvislosti s pšenicí se nej?ast?ji hovo?í o celiakii, alergií na lepek. N?kte?í jedinci jsou však p?ímo alergi?tí na pšenici, kdy jsou reakce p?eci jen odlišné od reakcí celiak?.
- Mléko – Alergie na mléko, respektive bílkovinu v n?m obsaženou, se týká zejména malých d?tí. U dosp?lých se vyskytuje jen ojedin?le.
- O?echy – O?echy pat?í k alergen?m, které sice postihují jen necelé 1 procento populace, pom?rn? ?asto však zp?sobují anafylaktický šok.
- Sója – Spíše se projevuje u d?tí p?edškolního v?ku.
- Vejce – Drtivá v?tšina alergií na vejce se týká d?tí, jen zhruba ?tvrtina z nich si ji p?enese také dosp?losti.
Prevence
První preventivní krok je vlastn? sou?ástí lé?by – držte dietu, vyhýbejte se pokrm?m, které danou potravinu obsahují. Musíte být ale mnohem opatrn?jší. P?i nákupu potravin si d?kladn? ?t?te složení, zda neobsahují daný alergen, by? ve stopovém množství.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!