Jak se projevuje celiakie: Co se může a nesmí jíst při bezlepkové dietě?
15. říjen 2013 Roman Beneš komentáře (0) 711 objevných slovCeliakie je onemocněním tenkého střeva. To špatně reaguje na lepek. Lidé, u nichž je diagnostikována celiakie, se proto musí zásadně vyhýbat potravinám, v nichž je lepek obsažen. Po celý život je tak nutné dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Lepek přitom najdeme v pšeničné mouce, dále pak v ječmenu a žitu.
Celiakie je onemocněním tenkého střeva. To špatně reaguje na lepek. Lidé, u nichž je diagnostikována celiakie, se proto musí zásadně vyhýbat potravinám, v nichž je lepek obsažen. Po celý život je tak nutné dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Lepek přitom najdeme v pšeničné mouce, dále pak v ječmenu a žitu.
Celiakií v současné době trpí několik desítek tisíc lidí. Oproti dřívějším dobám dnes mají situaci ohledně bezlepkových potravin značně ulehčenou, neboť se ve stále větším množství obchodů prodávají potraviny, které jsou přímo určeny pro celiaky.
Příznaky celiakie
Mezi nejčastější příznaky celiakie patří tyto:
- Průjmy – způsobeno zhoršeným vstřebáváním vody
- Hubnutí – zhoršená schopnost vstřebávání potravin
- Žloutnutí kůže – špatné vstřebávání tuků
- Krvácení – špatně se vstřebává vitamín B12, který podporuje krvetvorbu
- Vyrážky – vlivem nedostatku vstřebaných vitamínů
- Řídnutí kostí – způsobeno hořším vstřebáváním vitamínu D, který ovlivňuje výskyt vápníku v těle
- Nadýmání
- Celková únava
- Vypadávání vlasů
- Svalová slabost
- Menší počet červených krvinek
Bezlepková dieta: Co se smí a nesmí
Při bezlepkové dietě, jak už bylo výše uvedeno, je potřeba se vyhnout všem potravinám, které obsahují pšenici, žito, ječmen a oves, byť v malém množství. Na toto je třeba dbát opravdu důsledně. Všechny tyto potraviny totiž obsahují lepek.
Je bezpodmínečně nutné důkladně číst složení jednotlivých potravin.
Vyhněte se pšeničné mouce. Tu lze nahradit moukou sojovou, rýžovou, kukuřičnou, případně dalšími variantami. Prodávají se také speciální bezlepkové směsi
Vhodné potraviny
Jsou to brambory, rýže, kukuřice, jáhly, luštěniny, sója, pohanka, bezlepkové těstoviny.
Celiakům se doporučuje také konzumace zelených potravin. Do jídelníčku tak můžete zařadit kupříkladu zelenou sladkovodní řasu Chlorellu, která je ostatně doporučována i těm, kteří netrpí celiakií a nemusí tudíž dodržovat bezlepkovou dietu.
Chlorella obsahuje významné množství bílkovin, chlorofylu, betakarotenu, vitamínů a minerálních látek.
Co je potřeba
- Odborné vyšetření, které identifikuje problém – je potřeba sledovat, zda se u vás neprojevují ve zvýšené míře příznaky, které doprovázejí citlivost na lepek. Zjištění se provádí na základě sérologických vyšetření a endoskopie.
- Bezlepková dieta – nahrazení všech složek, které vám chybí vlivem nemožnosti konzumace potravin s obsahem lepku
- Nasazení kortikoidů – tlumí zánětlivé reakce
Jak dlouho to potrvá?
Pokud je u vás zjištěna celiakie, je to bohužel změna na celý život. Problém se v současné době nedá zcela odstranit. Při dodržování celoživotní bezlepkové diety jsou však problémy minimální, bez problémů můžete dělat všechny běžné činnosti a žít tak prakticky normální život.
Jaké budou náklady?
Cena bezlepkových potravin je bohužel obvykle vyšší, a to i ve specializovaných obchodech. I proto je vhodné se naučit recepty, díky nimž si budete moci dělat bezlepkové pokrmy sami doma, tudíž i podstatně levněji.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!