Jak vypadá zdravé stravování b?hem dne? Jak udržovat vyvážený jídelní?ek
16. Ĺ™Ăjen 2015 Roman Beneš komentáře (0) 716 objevnĂ˝ch slovZdravý a vyvážený jídelní?ek je základním p?edpokladem k tomu, aby se vám vyhýbala onemocn?ní. Jak má vypadat vyvážená strava a jakých zásad se držet? To se dozvíte v dnešním ?lánku.
Zdravý a vyvážený jídelní?ek je základním p?edpokladem k tomu, aby se vám vyhýbala onemocn?ní. Jak má vypadat vyvážená strava a jakých zásad se držet? To se dozvíte v dnešním ?lánku.
Denní složení jídelní?ku
I p?i náro?ném denním programu si vyhra?te ?as na to, abyste se mohli dob?e a vydatn? najít. D?ležitý je zejména pravidelný režim.
Denní strava se má skládat z 5 chod? – snídan?, dopolední sva?iny, ob?du, odpolední sva?iny a ve?e?e.
Snídan?
Tvo?í základ celého denního stravovacího režimu. Musí vás dostate?n? „nastartovat“, abyste se hned po ráno necítili hladoví a unavení. Metabolismu po snídani za?ne fungovat, nastartují se st?eva. Každá snídan? by m?la tvo?it zhruba 20% energetického p?íjmu dne.
Ideální ?as na snídani je 30 – 60 minut poté, co se probudíte.
Dopolední sva?ina
Ani vydatná snídan? vám nemusí vysta?it do ob?da. D?ti i dosp?lí by do svého jídelní?ku m?li za?adit také dopolední sva?inu, která se m?že skládat nap?íklad z ovoce, jogurtu apod. Udrží metabolismus v chodu, t?lo si udrží dostatek energie, budete se lépe soust?edit na práci.
Sva?inu si naplánujte zhruba do poloviny ?asu mezi snídaní a ob?dem, ideáln? kolem 10. hodiny. Co se tý?e energetického p?íjmu, m?la by ?init zhruba 10% denního p?ísunu.
Ob?d
V ?esku je ob?d tradi?n? hlavním jídlem, což je rozdíl oproti anglo-americkému stylu. Proto byste si na n?j m?li dop?át více ?asu a hlavn? mu v?novat nejv?tší pozornost. Pokud se „odbudete“ sendvi?em, m?že se stát, že b?hem odpoledne ztratíte veškerou energii, unavíte se a nebudete schopni se soust?edit.
Ob?d by m?l z energetického hlediska zaujímat cca 30% denního p?íjmu. Ideální je vynechat tu?ná, t?žká jídla, která organismus dlouho a t?žce zpracovává. Nezapome?te na zeleninu.
Odpolední sva?ina
Platí zde stejná pravidla jako v p?ípad? dopolední sva?inky. Je d?ležité, aby m?l organismus vyrovnanou hladinu cukr?.
Ve?e?e
Druhé hlavní jídlo dne. D?ležité je, abyste ve?e?i nenechávali na p?íliš pozdní hodinu, t?sn? p?ed tím, než jdete spát. Ideální ?as na ve?e?i je kolem 7. hodiny ve?erní.
Ve strav? by nem?l být p?íliš vysoký obsah sacharid?, které nestartují metabolismu. Necht?lo by se vám pak ve?er spát, organismus by stále pracoval.
Tipy na zdravé stravování
- Jíst menší porce ve více chodech
- Dodržovat ?asové intervaly mezi jednotlivými chody ( min. 2 hodiny)
- Nevynechat p?ísun zeleniny ( min. 200G/den) a ovoce ( 2 – 3 ks/den)
- Ve?e?et minimáln? 2 hodiny p?ed spánkem
- Snídat do 1 hodiny po probuzení
- Dodržovat pitný režim (min. 2 litry tekutin denn?)
- Každé jídlo pe?liv? žvýkat
- Jídlo nehltat
Pokud si nejste jisti, zda se stravujete zdrav?, p?ípadn? zda nep?ekra?ujete doporu?ený denní energetický p?íjem (záleží na postav?, v?ku a dalších kritériích), je vhodné se obrátit na odborníky, kte?í vám pomohou sestavit vyvážený jídelní?ek.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
2 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!