Jak vypadá zdravé stravování během dne? Jak udržovat vyvážený jídelníček

16. říjen 2015     komentáře (0)  716 objevných slov

Zdravý a vyvážený jídelníček je základním předpokladem k tomu, aby se vám vyhýbala onemocnění. Jak má vypadat vyvážená strava a jakých zásad se držet? To se dozvíte v dnešním článku.

Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Zdravý a vyvážený jídelníček je základním předpokladem k tomu, aby se vám vyhýbala onemocnění. Jak má vypadat vyvážená strava a jakých zásad se držet? To se dozvíte v dnešním článku.

Denní složení jídelníčku

I při náročném denním programu si vyhraďte čas na to, abyste se mohli dobře a vydatně najít. Důležitý je zejména pravidelný režim.

Denní strava se má skládat z 5 chodů – snídaně, dopolední svačiny, obědu, odpolední svačiny a večeře.

Snídaně

Tvoří základ celého denního stravovacího režimu. Musí vás dostatečně „nastartovat“, abyste se hned po ráno necítili hladoví a unavení. Metabolismu po snídani začne fungovat, nastartují se střeva. Každá snídaně by měla tvořit zhruba 20% energetického příjmu dne.

Ideální čas na snídani je 30 – 60 minut poté, co se probudíte.

Dopolední svačina

Ani vydatná snídaně vám nemusí vystačit do oběda. Děti i dospělí by do svého jídelníčku měli zařadit také dopolední svačinu, která se může skládat například z ovoce, jogurtu apod. Udrží metabolismus v chodu, tělo si udrží dostatek energie, budete se lépe soustředit na práci.

Svačinu si naplánujte zhruba do poloviny času mezi snídaní a obědem, ideálně kolem 10. hodiny. Co se týče energetického příjmu, měla by činit zhruba 10% denního přísunu.

Oběd

V Česku je oběd tradičně hlavním jídlem, což je rozdíl oproti anglo-americkému stylu. Proto byste si na něj měli dopřát více času a hlavně mu věnovat největší pozornost. Pokud se „odbudete“ sendvičem, může se stát, že během odpoledne ztratíte veškerou energii, unavíte se a nebudete schopni se soustředit.

Oběd by měl z energetického hlediska zaujímat cca 30% denního příjmu. Ideální je vynechat tučná, těžká jídla, která organismus dlouho a těžce zpracovává. Nezapomeňte na zeleninu.

Odpolední svačina

Platí zde stejná pravidla jako v případě dopolední svačinky. Je důležité, aby měl organismus vyrovnanou hladinu cukrů.

Večeře

Druhé hlavní jídlo dne. Důležité je, abyste večeři nenechávali na příliš pozdní hodinu, těsně před tím, než jdete spát. Ideální čas na večeři je kolem 7. hodiny večerní.

Ve stravě by neměl být příliš vysoký obsah sacharidů, které nestartují metabolismu. Nechtělo by se vám pak večer spát, organismus by stále pracoval.

Tipy na zdravé stravování

  • Jíst menší porce ve více chodech
  • Dodržovat časové intervaly mezi jednotlivými chody ( min. 2 hodiny)
  • Nevynechat přísun zeleniny ( min. 200G/den) a ovoce ( 2 – 3 ks/den)
  • Večeřet minimálně 2 hodiny před spánkem
  • Snídat do 1 hodiny po probuzení
  • Dodržovat pitný režim (min. 2 litry tekutin denně)
  • Každé jídlo pečlivě žvýkat
  • Jídlo nehltat

Pokud si nejste jisti, zda se stravujete zdravě, případně zda nepřekračujete doporučený denní energetický příjem (záleží na postavě, věku a dalších kritériích), je vhodné se obrátit na odborníky, kteří vám pomohou sestavit vyvážený jídelníček.


Hodnocení

2 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář (0)

Reklama

Čtěte také...

22 tipů, jak odstranit únavu a ospalost během dne

22 tipů, jak odstranit únavu a ospalost během dne

Cítíte se během dne unavení a ospalí? Rozhodně nejste sami, komu se tyto stavy přihodí. Únava během dne je typická hlavně v jarním a podzimním období, přepadnout vás však může prakticky kdykoliv. je to často zapříčiněno špatnou životosprávou, ale i mnoha dalšími faktory…

10 tipů, jak odstranit toxiny z těla a detoxikace organismu

10 tipů, jak odstranit toxiny z těla a detoxikace organismu

Detoxikace organismu má pro vaše zdraví velký význam. Pokud se tělo zbaví škodlivých látek, dojde k jeho pročištění a opětovnému nastartování, zvládne pak větší zátěž.


Jak zabránit nadměrnému pocení?

Jak zabránit nadměrnému pocení?

Pocení je u lidí zcela přirozeným jevem. Tělo tím reguluje svoji teplotu. Zejména v okamžiku, kdy se zvyšuje tělesná teplota, musí se organismus ochladit, což probíhá právě pocením. Pokud by tělo nevylučovalo pot, mohlo by snadno dojít k přehřátí organismu. Pocení však má…

Cibule a léčivé účinky: Lék na kašel i další nemoci

Cibule a léčivé účinky: Lék na kašel i další nemoci

Cibule je zeleninou, která se využívá nejen k přípravě jídel, dají se z ní vytvořit i domácí recepty na nejrůznější nemoci a obtíže. Jde o rostlinku, která je v domácím léčitelství používána již odnepaměti. Už naše babičky dobře věděly, jak pozitivní účinky na …



Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!