verze pro tisk

Jak léčí hlíva ústřičná? Na posílení imunity i běžné nemoci

14. červenec 2015

K léčbě různých méně závažných onemocnění i jako preventivní doplněk stravy běžně slouží celá řada rostlin. Jednou ze stále oblíbenějších je hlíva ústřičná.

Reklama
Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

 

 

Co je hlíva ústřičná?

Hlívu ústřičnou zná každá z vás jako houbu, která vyrůstá na kmenech stromů, především těch listnatých. Dnes už se ale běžně pěstuje i  uměle v domácích podmínkách a také průmyslově, neboť jsou již dobře známé její pozitivní účinky na lidský organismus.

Jedná se o dřevokaznou houbu s typickým kloboučkem ve tvaru bochíčku. Kloboučky rostou na houbě trsovitě.

Proč využívat hlívu ústřičnou?

Hlíva obsahuje mnoho významných látek. Především se jedná o glukany, dále pak bílkoviny, mastné kyseliny, vitamíny B, C a K, draslík, železo a fosfor. Všechny tyto látky jsou pro lidský organismus nezbytné.

Účinky hlívy

Hlíva ústřičná, respektive látky v ní obsažené, působí preventivně proti rakovině, infarktu, mozkové příhodě i dalším onemocněním.

Působí podpůrně při těchto nemocech:

  • Astma
  • Oslabená imunita
  • Nemoci dýchacích cest
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Nemoci tepen
  • Vysoká hladina cukru v krvi

Je samozřejmě nutné si uvědomit, že její užívání je pouze podpůrné, samo o sobě nemůže vyléčit žádnou chorobu, obzvláště ty závažnější. Nikdy proto při příznacích výše uvedených nemocí nezapomeňte navštívit lékaře.

Jak využít hlívu ústřičnou v praxi?

Hlíva ústřičná se užívá v syrovém i sušeném stavu. V případě, že máte čerstvou houbu, můžete ji využít k přípravě polévek, omáček či jako zajímavou přílohu. Použijte její kloboučky. Výborné jsou z nich i houbové řízky.

Ve chvíli, kdy nemáte čerstvé houby, můžete si koupit drcenou sušenou hlívu v obchodech. Ta se dá rovněž využít do polévek a omáček. Navíc se z ní dá udělat i čaj. Na jeho přípravu použijte asi 5 gramů drcené hlívy, kterou zalijte horkou vodou a nechte chvilku vylouhovat.

Výtažky z hlívy ústřičné lze najít i v mnoha moderních přípravcích a doplňcích stravy. Stačí se v obchodě podívat na obal na jejich složení.

Autor: Roman Beneš

Autor se věnuje redaktorské činnosti a psaní článků. Pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+

Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!

Čtěte také...

Jak se léčí preeklampsie v těhotenství: Příznaky a postup léčby

Jak se léčí preeklampsie v těhotenství: Příznaky a postup léčby

Ani ženám v těhotenství se nevyhýbají závažná onemocnění. Více než 5% budoucích maminek se potýká s nemocí zvanou preeklampsie. Jaké jsou její příznaky a jakým způsobem se léčí? Odpovědi naleznete v tomto článku.

Med jako lék pomáhá na spoustu nemocí

Med jako lék pomáhá na spoustu nemocí

Med jako přírodní používaly pro léčby mnoha nemocí už naše babičky. I v dnešní době plné farmaceutických přípravků je vhodné jej zařadit do jídelníčku, pokud trpíte bolestmi a různými onemocněními.


Slinivka břišní: Příznaky nemoci a léčba

Slinivka břišní: Příznaky nemoci a léčba

Slinivka břišní je poměrně malým orgánem, který však hraje významnou roli při trávení potravy. Napomáhá stravu přeměňovat a využívat z ní všechny potřebné látky, které jsou pro fungování lidského organismu nezbytné.

Cibule a léčivé účinky: Lék na kašel i další nemoci

Cibule a léčivé účinky: Lék na kašel i další nemoci

Cibule je zeleninou, která se využívá nejen k přípravě jídel, dají se z ní vytvořit i domácí recepty na nejrůznější nemoci a obtíže. Jde o rostlinku, která je v domácím léčitelství používána již odnepaměti. Už naše babičky dobře věděly, jak pozitivní účinky na lidský organismus má.