Jak ud?lat recept na vitamínový salát z kysaného zelí? Na co pomáhá?
16. listopad 2015 Roman Beneš komentáře (0) 810 objevnĂ˝ch slovB?hem zimních m?síc? je lidský organismus vystaven velké zát?ži. Proto nesmíte podcenit p?ísun vitamín?, které podporují celkovou imunitu. V opa?ném p?ípad? se d?íve ?i pozd?ji dostaví únava a onemocn?ní. Vydatným zdrojem vitamín? je salát z kysaného zelí. Práv? ten si dnes p?edstavíme, a to hned ve 2 variantách.
B?hem zimních m?síc? je lidský organismus vystaven velké zát?ži. Proto nesmíte podcenit p?ísun vitamín?, které podporují celkovou imunitu. V opa?ném p?ípad? se d?íve ?i pozd?ji dostaví únava a onemocn?ní. Vydatným zdrojem vitamín? je salát z kysaného zelí. Práv? ten si dnes p?edstavíme, a to hned ve 2 variantách.
- Pro? konzumovat salát z kysaného zelí
- Na co pomáhá kysané zelí
- Recepty na vitamínový salát z kysaného zelí
Pro? konzumovat salát z kysaného zelí?
Kysané zelí je potravinou, která v sob? zahrnuje celou škálu vitamín? pot?ebných pro zdraví. Jde o ideální dopln?k klasické stravy, který m?žete v p?im??eném množství konzumovat prakticky denn?.
Kysané zelí se obecn? považuje, stejn? jako ?erstvé syrové, za jednu z nejzdrav?jších potravin, které m?žete konzumovat. Zelí je levné, dá se i snadno vyp?stovat, pokud doma máte alespo? malou zahrádku.
Kysané zelí obsahuje:
- Vitamín C
- Vitamín B
- Beta karoten
- Vitamíny B, K
- Draslík, vápník, fosfor
Obecn? platí, že kysané zelí je ješt? zdrav?jší nežli syrové. Díky p?sobení bakterií totiž dochází ke zvýšení obsahu všech výše uvedených vitamín?, zejména pak vitamínu C.
Na co pomáhá kysané zelí?
Kysané zelí je ideální p?írodní potravinou, která slouží k detoxikaci organismu a posílení jeho imunity. Díky vysokému obsahu kyseliny mlé?né totiž p?ispívá ke zlepšení funkce st?ev, takže pak organismus lépe a rychleji odvádí toxické látky.
Pravidelná konzumace napomáhá rovn?ž k lepšímu trávení, dochází i k regulaci cukru a cholesterolu v krvi. V neposlední ?ad? p?sobí i preventivn? proti nádorovým onemocn?ním, což je dáno výskytem látek, které mají protinádorový ú?inek. Vznikají práv? v d?sledku kvašení.
Hlavní ú?inky kysaného zelí:
- Posílení imunity
- Dodání pot?ebných vitamín? a minerálních látek
- Snížení krevního cukru
- Regulace cholesterolu
- Prevence proti nádorovým onemocn?ním
- Zklidn?ní funkce st?ev a žaludku
- Zvýšení odolnosti v??i stresu
Jen u málokteré zeleniny ?i ovoce m?žete najít tak blahodárné ú?inky, jako je tomu u kysaného zelí. O je pozitivních ú?incích na lidský organismus už koneckonc? v?d?li lidé p?ed mnoha stovkami let.
Recepty na vitamínový salát z kysaného zelí
Pokud vám zrovna nezachutná kysané zelí jen tak samotné, sta?í k n?mu p?idat n?kolik ingrediencí a vytvo?íte si lahodný vitamínový salát, na kterém si pochutnáte hlavn? b?hem chladných zimních m?síc?.
1. varianta
Kysané zelí (cca 1 balení z obchodu) lehce opláchn?te ve studené vod?. Na prkýnku si poté nakrájejte 1 st?edn? velké jablko na kosti?ky. Na struhadle si na jemno nastrouhejte 1 mrkev a 1 – 2 stroužky ?esneku. Vše dejte do mísy a promíchejte. Na záv?r p?idejte n?kolik lžic zakysané smetany, které vše p?kn? spojí. Nechte vychladit v lednici.
Co je pot?eba
- 1 balení kysaného zelí (250g)
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 2 stroužky ?esneku
- 2 – 3 lžíce zakysané smetany
2. varianta
Druhá variant je dosti podobná první. Pouze na místo ?esneku a smetany použijete odlišné ingredience, konkrétn? 1 kus cibule a 1 menší balení majonézy. Postup je jinak zcela stejný.
Co je pot?eba
- Kysané zelí 250g
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 - 4 lžíce majonézy
Kysané zelí spolu s mrkví a dalšími surovinami dodá vašemu t?lu spoustu vitamín?. Denn? sta?í zkonzumovat jen kolem 150g salátu a váš organismus bude rázem lépe chrán?n p?ed typickými zimními onemocn?ními, jako jsou nachlazení, rýma ?i ch?ipka. Budete vitáln?jší, mén? vás potrápí ranní únava.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
2.75 hvězdiček / Hodnoceno: 4x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!