Jak udělat recept na vitamínový salát z kysaného zelí? Na co pomáhá?
16. listopad 2015 Roman Beneš komentáře (0) 810 objevných slovBěhem zimních měsíců je lidský organismus vystaven velké zátěži. Proto nesmíte podcenit přísun vitamínů, které podporují celkovou imunitu. V opačném případě se dříve či později dostaví únava a onemocnění. Vydatným zdrojem vitamínů je salát z kysaného zelí. Právě ten si dnes představíme, a to hned ve 2 variantách.
Během zimních měsíců je lidský organismus vystaven velké zátěži. Proto nesmíte podcenit přísun vitamínů, které podporují celkovou imunitu. V opačném případě se dříve či později dostaví únava a onemocnění. Vydatným zdrojem vitamínů je salát z kysaného zelí. Právě ten si dnes představíme, a to hned ve 2 variantách.
- Proč konzumovat salát z kysaného zelí
- Na co pomáhá kysané zelí
- Recepty na vitamínový salát z kysaného zelí
Proč konzumovat salát z kysaného zelí?
Kysané zelí je potravinou, která v sobě zahrnuje celou škálu vitamínů potřebných pro zdraví. Jde o ideální doplněk klasické stravy, který můžete v přiměřeném množství konzumovat prakticky denně.
Kysané zelí se obecně považuje, stejně jako čerstvé syrové, za jednu z nejzdravějších potravin, které můžete konzumovat. Zelí je levné, dá se i snadno vypěstovat, pokud doma máte alespoň malou zahrádku.
Kysané zelí obsahuje:
- Vitamín C
- Vitamín B
- Beta karoten
- Vitamíny B, K
- Draslík, vápník, fosfor
Obecně platí, že kysané zelí je ještě zdravější nežli syrové. Díky působení bakterií totiž dochází ke zvýšení obsahu všech výše uvedených vitamínů, zejména pak vitamínu C.
Na co pomáhá kysané zelí?
Kysané zelí je ideální přírodní potravinou, která slouží k detoxikaci organismu a posílení jeho imunity. Díky vysokému obsahu kyseliny mléčné totiž přispívá ke zlepšení funkce střev, takže pak organismus lépe a rychleji odvádí toxické látky.
Pravidelná konzumace napomáhá rovněž k lepšímu trávení, dochází i k regulaci cukru a cholesterolu v krvi. V neposlední řadě působí i preventivně proti nádorovým onemocněním, což je dáno výskytem látek, které mají protinádorový účinek. Vznikají právě v důsledku kvašení.
Hlavní účinky kysaného zelí:
- Posílení imunity
- Dodání potřebných vitamínů a minerálních látek
- Snížení krevního cukru
- Regulace cholesterolu
- Prevence proti nádorovým onemocněním
- Zklidnění funkce střev a žaludku
- Zvýšení odolnosti vůči stresu
Jen u málokteré zeleniny či ovoce můžete najít tak blahodárné účinky, jako je tomu u kysaného zelí. O je pozitivních účincích na lidský organismus už koneckonců věděli lidé před mnoha stovkami let.
Recepty na vitamínový salát z kysaného zelí
Pokud vám zrovna nezachutná kysané zelí jen tak samotné, stačí k němu přidat několik ingrediencí a vytvoříte si lahodný vitamínový salát, na kterém si pochutnáte hlavně během chladných zimních měsíců.
1. varianta
Kysané zelí (cca 1 balení z obchodu) lehce opláchněte ve studené vodě. Na prkýnku si poté nakrájejte 1 středně velké jablko na kostičky. Na struhadle si na jemno nastrouhejte 1 mrkev a 1 – 2 stroužky česneku. Vše dejte do mísy a promíchejte. Na závěr přidejte několik lžic zakysané smetany, které vše pěkně spojí. Nechte vychladit v lednici.
Co je potřeba
- 1 balení kysaného zelí (250g)
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 2 stroužky česneku
- 2 – 3 lžíce zakysané smetany
2. varianta
Druhá variant je dosti podobná první. Pouze na místo česneku a smetany použijete odlišné ingredience, konkrétně 1 kus cibule a 1 menší balení majonézy. Postup je jinak zcela stejný.
Co je potřeba
- Kysané zelí 250g
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 - 4 lžíce majonézy
Kysané zelí spolu s mrkví a dalšími surovinami dodá vašemu tělu spoustu vitamínů. Denně stačí zkonzumovat jen kolem 150g salátu a váš organismus bude rázem lépe chráněn před typickými zimními onemocněními, jako jsou nachlazení, rýma či chřipka. Budete vitálnější, méně vás potrápí ranní únava.
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!