Bylinky na játra: ?aje na detoxikaci jater
10. Ăşnor 2014 Roman Beneš komentáře (0) 638 objevnĂ˝ch slovJátra jsou jedním z nejd?ležit?jších lidských orgán?, které sehrávají podstatnou roli p?i metabolismu. V p?ípad?, že dojde k jejich selhání, m?že to mít za následek i smrt ?lov?ka.
Játra jsou jedním z nejd?ležit?jších lidských orgán?, které sehrávají podstatnou roli p?i metabolismu. V p?ípad?, že dojde k jejich selhání, m?že to mít za následek i smrt ?lov?ka.
Proto je samoz?ejm? d?ležité, abyste o sv?j organismus pe?ovali tak, aby játra nebyla p?íliš zat?žována. Na správnou funkci jater mohou mít pozitivní vliv také bylinky, které se voln? vyskytují v p?írod?. Jejich výtažky pomáhají podporovat správnou funkci jater.
Smetanka léka?ská
U nás hojn? rozší?ená bylinka, která obsahuje mlé?nou š?ávu. Pampeliška léka?ská, jak zní její druhý název, krom jiného pomáhá podporovat mo?ení, a to díky vysokému obsahu ho??iny, která je sou?ástí š?ávy. Ze smetanky si m?žete ud?lat t?eba pampeliškový salát.
Recept na pampeliškový salát
?erstvé listy pampelišky omyjte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do misky a p?idejte nakrájené jablko. P?idat m?žete také nap?íklad m?sí?ek léka?ský. Do salátu pak pro vylepšení chuti p?idejte trochu citronové š?ávy, použít se dá také kup?íkladu bílý jogurt.
Ostropest?ec mariánský
Tato rostlina je rovn? pom?rn? hojná, roste hlavn? na slunných místech. Ostropest?ec obsahuje látky, které napomáhají regeneraci jater, stejn? tak se používá i jako prevence proti poškození tohoto d?ležitého orgánu.
Obsahuje totiž flavonolignany, které mají detoxika?ní ú?inky. Zárove? napomáhají regenerovat jaterní tkán? a bu?ky. ?asto se používá u lidí, kte?í trpí alkoholismem. Práv? u alkoholik? dochází ke zhoršení funkce jater, ?asto ústí v jejich cirhózu.
Jaterník podléška
Jak už z názvu bylinky vyplývá, používá se, ?i spíše v minulosti používala, k lé?b? jaterních chorob a onemocn?ní. Dodnes je tato rostliny využívána v homeopatii.
Další bylinky, které pomáhají na játra:
- ?ekanka obecná
- Ho?ec žlutý
- Puškvorec obecný
- Vlaštovi?ník v?tší
?aje z bylinek
1. varianta
Vytvo?te si sm?t z ostropest?ce, pely?ku, zem?žlu?e, ?eb?í?ku a ?epíku. Tuto sm?s zalijte vroucí vodou, nechte vylouhovat. Pijte vždy p?ed jídlem, a to po dobu zhruba jednoho týdne.
2. varianta
Sm?s z list? jaterníku, ?epíku, nat? vlaštovi?níku v?tšího, ko?ene ?ekanky a smetanky léka?ské. Postup je stejný jako u p?edešlého receptu.
3. varianta
Na? vlaštovi?níku v?tšího omyjte a odst?e?te. Vzniklou š?ávu pak dopl?te horkou vodou. Aplikuje se pouze v malém množství, asi zhruba p?l lži?ky jednou až dvakrát denn?, kdy ji vždy zapijete vodou.

Autor: Roman Beneš
Autor se v?nuje redaktorské ?innosti a psaní ?lánk?. Pravideln? p?ipívá na weby, které se v?nují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
HodnocenĂ
3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Přidat komentář
Pro pĹ™idánĂ komentáře se musĂte pĹ™ihlásit.
Komentáře
Na tento pĹ™ĂspÄ›vek zatĂm nikdo nereagoval! BuÄŹte prvnĂ!